Home Bestuur en dienstverlening Bruisend Noordwijk kiest voor afschaffing hondenbelasting

Bruisend Noordwijk kiest voor afschaffing hondenbelasting

Door Jaap_M

In de raadsvergadering van dinsdag 29 juni ’21 zal de fractie van Bruisend Noordwijk een motie afschaffing hondenbelasting indienen om te komen tot een snelle afschaffing van de hondenbelasting in de gemeente Noordwijk.

Veel gemeenten zijn al voorgegaan. Op dit moment heffen nog iets meer dan de helft van de 352 Nederlandse gemeenten hondenbelasting, maar dat worden er steeds minder.

Er is geen rechtvaardiging voor hondenbelasting

De hondenbelasting is wel een oude belasting en stamt nog uit de middeleeuwen, toen deze belasting werd ingevoerd om hondsdolheid te kunnen bestrijden. Op dit moment lijkt de rechtvaardiging enkel te zijn ingegeven door de wens om de algemene middelen te kunnen spekken. De hondenbelasting is namelijk geen doelbelasting en hoeft dan ook niet gebruikt te worden voor handhaving of het verstrekken van poepzakjes. Nee, het verdwijnt in de algemene middelen. Ongelijkheid is er ook ten opzichte van bijvoorbeeld katten- of paardenbezitters, waar de gemeente niet gerechtigd is om belasting te kunnen innen.

Maar er is ook sprake van willekeur, waarbij de tarieven uiteen lopen van € 25 tot € 120 per jaar per hond. En dus hangt het af van toeval of je woont in een dure of goedkope gemeente. Dat is natuurlijk ook zo bij de OZB, maar daar is de spreiding toch veel kleiner.

Noordwijk is met een tarief van € 112 aan de dure kant.

De komende activiteiten

De fractie zal door het indienen van een motie proberen te komen tot een meerderheid in de gemeenteraad. Wanneer dat lukt, dan wordt het college verzocht te komen met een voorstel voor afschaffing. Een afschaffing, die ook al in het vooruitzicht werd gesteld bij de vaststelling van het coalitie-akkoord in 2019. Daarin werd beloofd te komen tot een geleidelijk afschaffing in deze periode, dus tot aan de verkiezingen op 16 maart 2022. De fractie gaat het college niet voorschrijven waar de dekking vandaan gehaald moet worden. Dat wordt overgelaten aan de inventiviteit van het college zelf. Er is ook geen sprake van een amendement, maar een motie.

Indien de motie niet wordt aangenomen, dan wordt de afschaffing hondenbelasting onderdeel van de verkiezingscampagne. Maar het zou ook kunnen, dat in de komende periode de wetgever nog komt met een landelijke regeling of verbod. Voor de fractie is het niet zozeer de vraag of de hondenbelasting afgeschaft gaat worden, maar meer de vraag wanneer dat zal zijn. Op dat moment kan de vlag uit voor alle hondenbezitters!

Afbeelding van PicsbyFran via Pixabay

You may also like

Laat een reactie achter