Home Bestuur en dienstverlening Column “Waarom Weg?” en “stomme vragen”

Column “Waarom Weg?” en “stomme vragen”

Column van Erna Kagenaar

Door Jaap_M

In een column in ons plaatselijke weekblad hebben we kunnen lezen dat de tekst in bijgevoegde foto met het vraagteken WAAROM WEG? de stomste vraag ooit genoemd werd.

Nu mag een columnist uiteraard een eigen mening verwerken in een stuk tekst, alle respect voor vrije meningsuiting en die van een columnist in het bijzonder. Ik wil graag, ook uit respect, wel een reactie geven voor de mensen die hier hun plekje al jaren kunnen vinden en in hun ogen ook niets verkeerd hebben gedaan.

Er bestaan geen stomme vragen, hooguit stomme antwoorden!

Als eerste vragen wij ons af: Bestaan er stomme vragen?

Daarnaast roept de hele consternatie rondom dit item het gevoel van oneerlijkheid voor de “ eigenaren” van deze grond op. Zij mochten immers steeds jarenlang dier of moestuin als ontspannende vrije tijd zonder enig overlast gebruiken.

De vriendelijke, landelijke aanblik is nu een groot vraagteken geworden in een dorp met status. Wat is nu eigenlijk opeens het probleem? Waar is iets mis gegaan? Ontbreekt er misschien een verdienmodel voor de GOM (Greenport Ontwikkelingsmaatschappij)?

Er zijn totaal 264 percelen in Noordwijk en Noordwijkerhout die afwijken van het bestemmingsplan. Dit betreft naast de genoemde paardenweiden ook volkstuinen en privétuinen.

COVID heeft de geplande controles door vertraagd. Onze Gemeente heeft het over overtredingen. Het illegaal gebruik van Bollengrond. Een jarenlang gedoogbeleid moet nu plotseling gehandhaafd worden. Handhaven roept standaard weerstand op. U kunt zich afvragen of dit wel of niet terecht is. Heerst hier machtige Wet en Regelgeving ?

Is er een luisterend oor voor het hanteren van een verjaringstermijn? Zijn de stukjes grond werkelijk groot genoeg om het alsnog als bollengrond te gebruiken?

Er is behoefte aan een constructieve oplossing

Komt er een constructieve oplossing met wederzijds begrip? Gaat de gemeente een gesprek aan met de belanghebbenden?

De hamvraag is natuurlijk: hoe is in beginsel de totstandkoming van deze ingebruikname van grond ontstaan en hoe is dit destijds door de gemeente wel of niet goedgekeurd of stilzwijgend gedoogd? Op welke juridische gronden kan en wil men deze mensen, dieren en voedselrijke grond ondermijnen? Is het gebruik niet diervriendelijk of onvoldoende ecologisch? Streven we niet juist naar een meer divers en gevarieerder grondgebruik?

Onze speerpunten

Kent u onze speerpunten al?

één ervan is deze:

“Generaal pardon voor kleinschalige paardenweiden en moestuinen”

 

Pardon lieve inwoners en belanghebbenden.

Pardon lieve paarden.

Pardon vruchtbare grond voor groenten en fruit.

 

Van ons mag u blijven!

 

Erna Kagenaar

You may also like

Laat een reactie achter